Odkar je Dutovlje na Krasu, kjer je Svetozar »Pope« Raspopović konec osemdesetih gostom prvič postregel s pašto z morskimi sadeži in dišečim kraškim vinom, zamenjala lokacija v središču Ljubljane, je lahka mediteranska kuhinja postala sestavni del najboljšega kar ima ponuditi prestolnica. Restavracija, ki od samega začetka diha z družino Raspopović, je postala kraj, kamor se gostje zmeraj znova vračajo po kulturno in lahko hrano, po vonj po svežih začimbah in steklenico Popetovega vina, po unikatno mešanico italijanske pristnosti in kozmopolitanske sofisticiranosti. Filozofija? Preproste, a kakovostne sestavine. Metoda? Gostoljubnost, ki svoje mesto najde v prestižnem, a prijetno domačem ambientu. Razlika? Strast, brez katere v ASu ne gre.
Prva skušnjava? Bogastvo mediteranske kuhinje. V ASa greš po pristnost, ki jo dobiš, ko ti Pope, lastnik gostilne, postreže s svežo ribo, zrezkom ali zelenjavo z japonskega žara, ki kraško ljubezen do dobrega združuje s svetovljanskim poznavalstvom, ki izvira iz prepričanja, da so prav najbolj preproste stvari lahko tudi najboljše.
Še toliko bolj, če jih dopolnjuje vrhunska vinska karta, ki italijanske, francoske in druge sommelierske presežke združi z najboljšim iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in ki uspe iz vsakega krožnika narediti nepozabno kulinarično doživetje.
Navdih? Na japonski plošči pečeni morski sadeži s kapljico oljčnega olja in ščepcem začimb, mediteranska miso juha s školjkami in ribo, pašta z botargo in za zaključek domača panacotta s slivovo marmelado. Ali pa domača pašteta, biftek in čokoladna torta za takrat, ko potrebuješ kaj zares intenzivnega. Obvezno v kombinaciji z dobro zgodbo, ki vas bo prepričala, da se splača staviti na družinsko tradicijo, domače sestavine in ščepec poznavalstva.